0

Slik tar du vare på gitaren din

En akustisk gitar krever litt kos og stell om du vil ha den i mange år. Vi tok turen en ettermiddag ned til en liten koselig kafe i Grimstad, der Preben, vår eminente gitarteknikker sitter og skriver på sin nye bok «Hvis jeg var en rik mann», på fritiden. Vi ville gjerne ha noen stalltips på vedlikehold av gitaren.

Preben, hvor bør gitaren oppholde seg når den ikke er i bruk? Er det greit å henge den på veggen?

Det er jo det de fleste gjør, og jeg gjør det også selv med enkelte instrumenter, men da gjør jeg jo også en innsats for å ha kontroll på miljøet de «henger» i. For det første skal de aldri henge på yttervegg. For det andre sørger jeg for å ha en fornuftig temperatur året rundt, 20-25 grader, og en god luftfuktighet. Treverket i instrumentene våre liker samme fuktighetsprosent som huden vår, det vil si ideellt 45% luftfuktighet. Helst ikke la fuktigheten gå under 30% eller over 60%, og gjerne ikke disse utslagene over lengre tid. 

Dette er noe en kan slite med i disse moderne, hermetiske boligene. Jeg har selv målt 10% luftfuktighet der, noe som ikke er sunt hverken for instrumenter eller oss selv. Da må vi til med noen større gulvstående luftfuktere som forbedrer hele innemiljøet.

 

Gripebrettet har en tendens til å tørke ut, hvordan ser man dette, hva er første tegn?

Enkelte treverk er mindre sårbare en andre her. Et lakkert gripebrett som på de fleste lønnehalser og Rickenbacker har dette problemet i veldig liten grad. Ibenholt er en tresort som er veldig rik på olje, så her har jeg vel kun sett et gripebrett som var tørket ut. Men det er rosentre og flere av de nye alternative sortene vi trenger å være litt påpasselige med. Når de begynner å se litt grå ut og treverket mister fargespillet sitt er det på tide å finne frem oljeflaska. 


Hvordan unngår man at dette skjer?

Alt etter hvor mye en spiller, så ville jeg oljet opp gripebrettet en til to ganger i året. 
Her bruker jeg helst sitronolje selv. Ha litt på en fille og fordel over gripebrettet, la dette stå rundt et minutt og så tørk av det overskytende.


Hva med selve kroppen, kan den tørke ut, og hvordan unngår man det?

Kroppen kan absolutt tørke ut, og om det skjer kan gitaren fort trenge reparasjon.
Den tørker som oftest ut på vinterstid når luftfuktigheten er på det laveste. Beste måten å unngå dette på, da om det er vanskelig å holde oppe luftfuktigheten i hele boligen, er å la gitaren bo i en kasse og da bruke en luftfukter i kassa. Viktig å ikke glemme å sjekke denne et par ganger i uka. Den jeg liker best er Oasis luftfukteren sa denne krymper og «sier i fra» når det er på tide å tilføre mer vann.

 

Hvis ulykken først er ute, og alt er tørket opp, finnes det noe håp, hva kan gjøres?
Da er jo første bud å slakke strengene og få opp fuktigheten i treverket, da ved hjelp av luftfukter. (Preben anbefaler denne)
Om det har gått såpass langt at for eksempel lokket har sprukket kan dette som oftest lett limes når treverket har rett fuktighet igjen. Her er det viktig å ikke la gitaren stå ulimt over vinteren da bruddflatene har en tendens til å forandre form og tilpasning på de limte flatene blir en utfordring.


Til slutt. Er det noe type treverk som krever mer eller mindre vedlikehold?

Jeg er tilbøyelig til å si nei. Jo tykkere treverket er, jo mer skal det til før det kommer en skade.

 

Preben har også laget noen videoguider for oppsett av gitarer, som du kan sjekke ut HER.

23.06.2022